malt-henrik

Kølster Malt

Intet øl uden malt. Og malt er korn, der er spiret kortvarigt og tørret igen. Spiringen er ensbetydende med at kornet kan bruges til brygning, dvs danne sukker ved hjælp enzymer dannet ved spiringen. Og tørringen betyder at malten kan gemmes og at dne får smag.

Malt fremstilles normalt industrielt i få meget store anlæg, der kræver så meget korn af gangen, at det ikke er muligt at opleve smagen af den enkelte mark i det færdige øl. Og det er der vi skal hen.

Øllet tilbage til malten!

Vi vil genskabe forbindelsen mellem bonden, jorden, kornet, malteren, bryggeren og så drikkeoplevelsen. Fuldstændigt på linje med den gode vin, olie eller ost, som kommer fra en bestemt producent. Øllet til bage til sin ægthed, gennemskuelighed og råvarehistorie.

Malteriet

Vi har med støtte fra Fødevareministeriet skabt et helt unikt anlæg, som kan håndtere processen fra A-Z, og hvor vi kan fremstille ca 6-700 kg malt eller nok til 3000 liter øl per parti! Og vi malter korn, som vi dyrker på Krogerup Avlsgaard. Det er især en gammel bygsort Pallas, som vi er glade for, fordi den har sin historie tilbage til lige ’før verden gik af lave’ i slutningen af 1950-erne. Maltningen er et udfordrende håndværk, som man ikke bare kan læse sig til. Processen er simpel men dens regulering kræver kundskaber og masser af erfaring. Og så afhænger den utroligt meget af det udstyr som bruges til maltningen.

Maltningen

Først sættes det friske spiredygtige korn i støb, dvs. det får lov til at suge vand igennem et døgns tid. Herefter spirer kornet i fred og ro indtil det efter i alt 7-8 døgn skal tørres med en masse varm luft. Under spiringen omrøres malten med et sæt af røreskruer, så det hele ikke vokser sammen til en kage. Og samtidig beluftes regelmæssigt for at styre temperatur og atmosfærens indhold af ilt. Den efterfølgende tørring sker med masser af lun luft, indtil der ikke kan dampes mere vand af. Herefter hæves temperaturen til 85-90 grader for at lave en varmebehandling der gir malten dens endelig karakter i form af smag og farve. Hvis den skal være rigtig mørk sender vi færdig malt igennem vores store risteri.

Malten

Vi kan med andre ord fremstille et meget varieret udvalg af malttyper. Med samme korn (byg) ender vi vidt forskelligt og kan sammensætte vores malt på et uendeligt antal måder i forhold til hvad vi vil brygge.

Malt til dig!

Vi fremstiller malt til vores samarbejdspartnere og du er også velkommen med ca 800 kg korn, som ender med at blive til ca 650 kg malt. Så aftaler vi nærmere om kvalitet, type og pris. Vi malter eller har maltet for bla. Herslev Bryghus, Bøgedal Bryghus, Stensbogaard, Nørrebro Bryghus, Nordisk Brænderi, Ærø Whisky og Nøgne Ø i Norge og Dugges i Sverige

Og er du håndbrygger, så er der råd at hente enten ved

–          at du snart kan købe malt i krogerups butik

–          at du snart kan købe malt i Maltbazaren eller ved

–          at du kan lade dig inspirere ved at lære at lave malt selv. Dette skal aftales nærmere.