Cider

Kølster Cider

Vi har fremstillet cider i rigtigt mange år. Og med stort ’held’. Vores cider er blevet revet væk af begejstrede sommeliers fra ’førende’ restauranter i København. Sønnerne, vennerne og praktikanterne er gået amok og har i årevis touret rundt med ladcykler og samlet og mostet og gæret og drukket. Cideren er blevet en slem konkurrent til vores øl eller skal vi sige et vidunderligt supplement til det at skabe en fantastisk drik af vores egen sunde muld.

Cider

Cider er en drik med en dyb historie hos vores vesteuropæiske naboer. Herhjemme fortaber det sig i en ukendt fortid, hvor alt tyder på at cider har været en sjældenhed. Der er nemlig ikke rigtigt noget der tyder på at vi har haft en udbredelse af ciderens forudsætning, nemlig ordentligt udstyr til at rive æbler og presse dem til most. I gamle kogebøger findes ordet most eller gemmemost, og her betyder det entydigt det samme som cider. Det er nemlig umuligt at gemme uden at den søde most gærer, og sker det i et fad under tryk, så bliver den ovenikøbet mousserende.

Med andre ord, så har der ikke været noget at hente i dansk tradition, så jeg er tyet til den franske og den engelske ciderkultur for at lære. Rejst og besøgt og snakket og drukket. Og jeg er særligt inspireret af den naturmetode, som er udviklet til perfektion i Normandiet og Bretagne gennem årtusinder..

Det færdige resultat er en fint aromatisk, æblet, helt klar og perlende drik, der er fuldt på højde med det bedste i naturvine og i det mousserende hvide vine.

Årets cider fremstilling

Vi har plantet dejlige æbler og specielle cider-sorter hos Aarstiderne på Krogerup Avlsgaard. Men da det tager år før de bærer, så bruger vi indtil videre dejlige æbler fra andre gode plantager hvor de har økologiske cideræbler og spiseæbler.

Og fremstillingen er bestemt af alt fra æblesorter, gerne cidersorter; dyrkningen, økologisk; mostfremstillingen og udstyrets beskaffenhed; naturlig gæring, dvs. med en omstikning tidligt; og efterfølgende en meget langsom gæring, hvor vi stræber efter at sikre at gæringen ikke begrænses af sukker men af de andre næringsstoffer gæren skal leve af. Når vi tapper sker det på et tidspunkt, hvor vi måler, tror, håber og krydser fingre for, at der kun er netop så meget forgærbart sukker tilbage, så vi får et fint kulsyretryk i den færdige drik. Og som min verden har maget sig, så er metoden ganske effektiv. Hvert år venter vi spændt og længe.

Hvor kan du købe vores cider?

Vi forventer at årets (altså høsten 2013) cider er klar hen imod sommer og at den bli’r til salg i Krogerups gårdbutik, udvalgte steder i København og på byens bedste restauranter. Men vi skal lige ha’ skudt bjørnen før vi sælger skindet..

Hvis du vil vide mere eller lære at lave cider?

Skulle du få lyst, så afholder jeg hvert år et ciderkursus i oktober. Du kan finde kurset på Aarstidernes www

Og vil du læse om hvordan du gør så brug dette site, som jeg har udarbejdet sammen med de sjove æblefolk i Rødding. Og så har jeg skrevet om cider i min  bog ’Æbler’ og udarbejdet en hel hjemmeside om cider i samarbejde med det sjove æbleprojekt i Rødding, Skive Kommune. Ellers køb bogen Craft Cider Making af Andrew Lea eller se hans www. Begge dele er det mest velunderbyggede og forstandige om cider.

Leave a Reply

Your email address will not be published.